Káva

  • Zrnková káva

    Zrnková káva

    <div class="container"> <div class="row"> <div class="col-sm-12 rte align_justify"> <p class="short_description">Milovníci oblíbeného nápoje si mohou vybrat, zda si kávu pořídí v <strong>zrnkové</strong> nebo <strong>mleté</strong> variantě. Nejprodávanějším druhem je káva zrnková. Můžete ji totiž použít do jakéhokoliv automatického kávovaru a vlastníte-li mlýnek, tak i do ostatních kávovarů. Oproti mleté kávě se zrnková káva <strong>lépe hodí na skladování</strong>. Na vzduchu totiž dochází k minimální oxidaci a zachovají se tak senzorické vlastnosti kávy.</p> <p class="short_description_headline">Kvalitní zrna zaručí skvělou chuť</p> <p class="short_description">Jakmile zrna dozrají, kávové bobule se sklízí, zpracovávají a suší. Vysušená kávová zrna se posléze <strong>praží</strong> a to tak, aby se dosáhlo požadované chuti. Základem dobré kávy jsou kvalitní zrna.</p> <p class="short_description">Nejlépe uděláte, pokud zrnkovou kávu namelete <strong>těsně před přípravou</strong>. Jedině tak si vychutnáte dokonalou příchuť a <strong>aroma</strong>. Pokud nemáte automatický kávovar s integrovaným mlýnkem, nebo samostatný elektrický mlýnek, kávu můžete jednoduše a rychle namlít také v <strong>ručním mlýnku</strong>.</p> <p class="short_description_headline">Jak zrnkovou kávu skladovat</p> <p class="short_description">Zrnkovou kávu ideálně skladujte ve <strong>stabilní</strong> teplotě a v <strong>tmavém</strong> prostředí, kde není příliš vlhko. Kávu můžete mít i v lednici, ale jedině poté, co ji přesypete do dózy, ze které je vytlačen vzduch.</p> <p class="short_description">Často se můžete dočíst, že nejlepší zrnková káva je pouze čerstvá káva. To je ale jen marketingový trik. Nic jako <strong>čerstvá káva totiž neexistuje</strong>. Naopak čerstvá káva hned po upražení není vhodná ke konzumaci, dochází teprve k dozrávání kávy a unikají z ní zbytky jedovatých plynů a silic. Kávu je třeba nechat „vydechnout“ a teprve za několik dní ve správném okamžiku zabalit.</p> <p class="short_description">Pokud se balení se zrnkovou kávou skladuje za <strong>správných podmínek</strong>, i dlouhodobé skladování má na kvalitu kávy minimální vliv. Po půl roce od zabalení kávy dojde k úniku asi jen 20 % aroma.</p> </div> </div> </div>
  • Výběrová káva

    Výběrová káva

    <div class="container"> <div class="row"> <div class="col-sm-12 rte align_justify"> <p class="short_description">S termínem výběrová káva jako by se v posledních letech roztrhl pytel. Přitom poprvé tento název použila už v roce 1974 <strong>Erna Knutsen</strong>, dnes legendární postava ve světě kávy. Označila tím zrna té <strong>nejlepší chuti</strong>, která jsou pěstována ve speciálních podmínkách.</p> <p class="short_description_headline">Ručně sbíraná zrna</p> <p class="short_description">Mezi výběrovou kávu se řadí takové směsi, které dosahují <strong>80 bodů na 100 bodové stupnici Americké asociace pro výběrovou kávu</strong> (Specialty Coffee Association of America – SCAA). Pro porovnání: směsi, které pořídíte v obchodech mají obvykle skóre mezi 50–79 body. Velmi levná káva spadá do rozmezí 40–49 bodů. Výběrové kávy lákají zejména na <strong>plné tělo a minimální nebo žádné vady na chuti</strong>. Nejčastěji se jedná o druh <strong>arabica</strong>, při pořizování výběrové kávy se ale můžete dozvědět konkrétní druh kávovníku, stejně jako zemi, oblast i farmu, <strong>kde se zrna pěstovala</strong>. Stejně tak by u výběrové kávy měl být znám i <strong>konkrétní farmář</strong>, který ji zpracoval a datum pražení výsledné směsi. Nejvíce výslednou chuť výběrové kávy ovlivňuje <strong>způsob sběru a vlastní zpracování zrn</strong>. Zrna se sbírají ručním selektivním sběrem, při kterém se trhají pouze dobře uzrálé plody.</p> <p class="short_description_headline">Nejlepší výběrová káva světa</p> <p class="short_description">Výběrovou kávu produkují vyhlášené země kávy jako je <strong>Kolumbie, Etiopie, Keňa a Panama, ale i Jamajka</strong>, odkud na <strong>Kafone </strong>nabízíme jednu z nejlepších výběrových káv světa, exkluzivní <strong>Jamaica Blue Mountain</strong>. Dále máme v nabídce vynikající směs z <strong>Havaje</strong>, lahodnou <strong>Hawaii Kona</strong>. Vyzkoušejte, jak chutná výběrová káva a už nikdy nebudete chtít pít nic jiného. Na Kafone vám nabízíme ty nejlepší výběrové kávy.</p> </div> </div> </div>
  • Mletá káva

    Mletá káva

    <div class="container"> <div class="row"> <div class="col-sm-12 rte align_justify"> <p class="short_description">Na trhu s kávou si můžete vybrat mezi kávou <strong>zrnkovou</strong> či <strong>mletou</strong>. Nejprodávanějším druhem je sice káva zrnková, někdy je ale pohodlnější sáhnout po mleté variantě. Zvlášť, pokud vám to vaše podmínky jinak nedovolí.</p> <p class="short_description_headline">Vakuový obal zaručuje čerstvost kávy</p> <p class="short_description">Pro přípravu kávy je třeba praženou zrnkovou kávu <strong>namlít</strong>. Pro zachování vlastností kávy je ideální nákup zrnkové kávy a její namletí těsně před přípravou. Často to ale není z různých důvodů možné, proto vám <strong>nabízíme i kávy mleté</strong>. Většina káv v naší nabídce je balena do <strong>vakuového obalu proudem dusíku</strong>. Ten zpomaluje stárnutí kávy a zastavuje oxidaci způsobenou kyslíkem. Směs tak neztrácí svou chuť a je stále <strong>čerstvá</strong>. Vakuové balení zaručuje, že káva začne oxidovat až po rozbalení.</p> <p class="short_description_headline">Jak skladovat mletou kávu</p> <p class="short_description">Jakmile kávu rozbalíte, vyvarujte se tomu, abyste ji skladovali ve vlhku. Dále <strong>zamezte přístupu vzduchu</strong> – na vzduchu se totiž mletá káva rychle znehodnocuje kvůli oxidaxi kyslíkem. Nejlépe uděláte, pokud kávu do několika málo dní spotřebujete, případně ji můžete <strong>přesypat</strong> do vzduchotěsné skladovací dózy a po vytlačení vzduchu uložit do lednice. Takto vydrží mletá káva i několik týdnů.</p> <p class="short_description">Mletou kávu vybírejte podle toho, jakým <strong>způsobem</strong> ji hodláte připravovat. Jedině tak si totiž můžete zvolit <strong>správnou hrubost mletí</strong>. U káv v našem sortimentu vám napoví ikonky příprav, podle kterých poznáte, pro kterou přípravu je daná mletá káva vhodná.</p> <p class="short_description">Na Kafone prodáváme velké objemy kávy. U většiny sortimentu si tak můžete pořídit kávy, které mají velmi vysoká data exspirace.</p> </div> </div> </div>
  • Bez kofeinu

    Bez kofeinu

    <div class="container"> <div class="row"> <div class="col-sm-12 rte align_justify"> <p class="short_description">Často se setkáte s tím, že lidé kvůli zdravotním potížím, případně těhotenství, <strong>nemůžou konzumovat kofein</strong>. Nechtějí se ale kávy úplně vzdát, a sáhnou tak po variantě kávy bez kofeinu. I ta ale obsahuje kofein.</p> <p class="short_description_headline">Robusta obsahuje více kofeinu</p> <p class="short_description">Úřad pro kontrolu potravin a léčiv udává, že jako bezkofeinová káva se může nazývat jedině ta, u které bylo <strong>odstraněno 97 % původního kofeinu</strong> ze zrn. Takže ano, i v kávě bez kofeinu najdete kofein. Vypadá to, že ho není tak velké množství, ale to není vždy pravda.</p> <p class="short_description">Kávu obvykle tvoří dvě směsi, buď je to samotná <strong>Arabica</strong> nebo kombinace <strong>Arabicy a Robusty</strong>. Zrna Robusty obsahují více kofeinu než zrna Arabicy, pro svou hořkou chuť se ale ve výsledné směsi objevují v menším poměru.</p> <p class="short_description">Pokud se tedy odstraní 97 % kofeinu, směsi s vyšším obsahem Robusty budou mít i nadále <strong>vyšší obsah kofeinu</strong> než směsi Arabicy. Jestli tedy hledáte kávu s nižším obsahem kofeinu, raději si pořádně prostudujte složení. Pro nápoj kávové chuti <strong>zcela bez kofeinu</strong>, pak doporučujeme zakoupit raději italské ORZO, případně podobný nápoj z ječmene či pohanky.</p> <p class="short_description_headline">Jak se odstraňuje kofein</p> <p class="short_description">Existují <strong>dvě hlavní metody</strong> odstraňování kofeinu. <strong>Evropský proces</strong> a <strong>švýcarský vodní proces</strong>. První jmenovaný patří k nejčastějším postupům výroby kávy bez kofeinu. Spočívá v tom, že nepražená káva namáčí ve vodě a poté, co se rozevře zelené zrno, se promývá v methylenchloridu, který absorbuje kofein. <strong>Švýcarský proces</strong> se obejde bez chemické operace. Výsledná káva je ale méně aromatická a její chuť není tak výrazná.</p> <p class="short_description">Metodu, která byla použita k odstranění kofeinu, výrobci většinou nezveřejňují. V našem sortimentu najdete jak zrnkové, tak mleté kávy bez kofeinu od předních výrobců.</p> </div> </div> </div>
  • Fair Trade káva

    Fair Trade káva

    <div class="container"> <div class="row"> <div class="col-sm-12 rte align_justify"> <p class="short_description">Férový přístup vám zaručí, že si šálek vynikající kávy vychutnáte navíc s dobrým pocitem. Fair trade káva je taková, která má certifikaci o výrobě dodržující <strong>standardy spravedlivého obchodu</strong>, tedy Fair trade.</p> <p class="short_description_headline">Kontrola nad prací na plantážích</p> <p class="short_description">Aby nedocházelo k nedodržování základních pracovních podmínek na kávových plantážích, rozhodly se Fair trade společnosti tyto kroky <strong>hlídat</strong>. Fair trade oranizace se tak zaměřují na uzavírání partnerství, která jsou založena na <strong>dialogu</strong>, <strong>transparentnosti</strong> a <strong>vzájemném respektu</strong>. Usilují tím o větší rovnost v mezinárodním obchodě.</p> <p class="short_description_headline">Výborná káva a spravedlivý přístup</p> <p class="short_description">Fair trade organizace se aktivně angažují v podporování výrobců kávy a udržitelnosti kávové produkce. Absolutně tak <strong>zakazují dětské nebo nucené práce</strong>.</p> <p class="short_description">Fair trade káva je tak nejenom kvalitní, ale zároveň zaručuje, že její koupí přispíváte na dobrou věc a podporujete spravedlivý obchod s kávou.</p> <p class="short_description">Kafone prodává velké objemy kávy, u většiny sortimentu vám tak můžeme nabídnout kávy s velmi vysokými daty exspirace.</p> </div> </div> </div>
  • Instantní káva

    Instantní káva

    <p class="short_description">Zamilovali si ji hlavně v <strong>Anglii </strong>a <strong>Skandinávii</strong>, oblibu si získala i v <strong>Austrálii</strong>. Řeč je o <strong>instantní kávě</strong>, která se na trhu objevila v roce <strong>1910 </strong>a do dnešního dne má spoustu příznivců napříč celým světem. Pochvalují si zejména její rychlou a jednoduchou přípravu.</p> <p class="short_description_headline">Lépe stravitelná a bez zbytečného odpadu</p> <p class="short_description">S instantní kávou přišel poprvé <strong>japonsko-americký chemik Satori Kato</strong> na panamerické výstavě v Buffalu. Patent na výrobu instantní kávy získal<strong> George Constant Washington</strong>. Káva, která nevyžadovala baristické kurzy a jejíž příprava trvala <strong>pouhý okamžik</strong>, si získala i hospodyně v 50. letech minulého století. Výrobci instantní kávy lákali na to, že je lépe stravitelná pro žaludek, nezůstává po ní odpad a navíc je levnější.</p> <p class="short_description_headline">Úspěch značky NESCAFÉ</p> <p class="short_description">Největší hvězdou v kategorii instantní kávy byla a stále je <strong><a href="https://www.kafone.cz/52_nescafe">NESCAFÉ</a>, které v roce 1938 </strong>uvedla na trhu populární firma <strong>Nestlé</strong>. Dokázala zlepšit chuť instantní kávy a dostat ji téměř do všech domácností. Instantní neboli <strong>rozpustná káva</strong> se prodává ve skleněných nádobách a má podobu prášku nebo malých granulek. Ty se po kontaktu s horkou vodou a po chvilce míchání úplně rozpustí a káva je hotová.</p> <p class="short_description_headline">Instantní káva nevoní</p> <p class="short_description">Instantní káva má ale i své nevýhody. Během procesu přípravy získává mnohem <strong>slabší vůni</strong> a musí se chemicky <strong>aromatizovat</strong>. Navíc instantní káva nabízí jen omezený pocit chuti ve vašich ústech. S chutí čerstvě pražené kávy se nedá srovnat.</p> <p class="short_description">Rozpustná káva si svou populární éru zažila zejména<strong> v 50. a 60. letech</strong>, i když i dnes si bez ní nedovede představit den spousta konzumentů, zejména v domácnostech, kde touží po ránu po rychle připravené kávě bez zbytečného odpadu.</p> <p class="short_description">Kafone se <strong>specializuje na espresso</strong> a instantní kávě moc neholduje. Není totiž zrovna zdravá a té čerstvě pražené se nevyrovná. Chápeme ale, že někdy není zbytí a instantní kávu pro vás nabízíme jako<strong> doplňkový sortiment</strong>, který si můžete zakoupit ke své zrnkové kávě.</p> <p class="short_description">V této kategorii si můžete vybrat z oblíbených instantních káv značek <strong><a href="https://www.kafone.cz/52_nescafe">NESCAFÉ</a> a <a href="https://www.kafone.cz/53_jacobs">JACOBS</a></strong>.</p>
Filtrovat podle
Zobrazení 1-15 z 225 položek

Nápoj, bez kterého si spousta z nás nedovede představit den, má sáhodlouhou historii. O vzniku kávy ale panuje velké množství legend a nikdo pořádně neví, která je ta správná. Údajně poprvé objevili energetické účinky kávy v 15. století pastýři v etiopské provincii Kaffa, kde ještě dnes najdete divoce rostoucí keře kávovníků. Právě odtud byl pravděpodobně kávovník přenesen do Jemenu, kde byl dále kultivován.

Z Turecka do celé Evropy

Pití kávy se rozšířilo už v 15. století i mimo oblast Arabského poloostrova. Při cestě z Egypta přivezla turecká vojenská výprava kávu do Cařihradu (dnes Istanbul) a Turecko si kávu zamilovalo. Odtud se oblíbený nápoj postupně rozšířil i do Evropy. Ze začátku si kávu mohli vychutnávat lidé zejména v přístavních městech jako jsou Benátky, Marseille, Amsterodam či Hamburk, do konce 17. století se ale tajuplný nápoj dostal i do vnitrozemí.

Nejlepší směs je kombinací Arabicy a Robusty

Kávovníků sice existují stovky druhů, ale k výrobě kávy tak, jak ji známe dnes, se používají pouze druhy dva. Robusta a Arabica. Většinu celosvětové produkce tvoří Arabica, v poslední době se ale tento trend mění a poměr se stáčí směrem k Robustě. Zažitý stereotyp, že nejlepsí káva je pouze 100% Arabica je spíše marketingovým trikem. Naopak, dokonalé espresso vystihuje směs Arabicy a Robusty, s vysokým obsahem Arabicy. Robusta je sice nahořklá a má slabší chuť než Arabica, pyšní se ale lepším tělem. Oproti Robustě obsahuje Arabica méně kofeinu. Pokud tedy toužíte po velmi silné kávě, hledejte směs s vysokým obsahem Robusty.

Na trhu se pražená káva prodává jako zrnková nebo mletá.

Hlavní nabídka

Informace