×

Zapomeňte na zmrzlinu a dejte si espresso – ochladí vás lépe!

napsal

Házíte do sebe v létě galony ledově studené vody, případně vychlazeného piva s vidinou, že vás osvěží? Proč raději nesáhnout po nápoji s teplotou vyšší, než je ta venkovní? Možná si ťukáte na čelo, ale pamatujte, co říkaly naše babičky (a jestli ne ty naše, tak ty britské určitě ano) – dej si šálek čaje, to tě ochladí. A protože už nejsme děti, místo čaje si s chutí můžeme dát oblíbené espresso. Je to sice asi poslední věta, kterou chcete slyšet v parném letním odpoledni, ale babičky měly pravdu. A souhlasí s nimi i věda.

Vědci doporučují popíjení horkých nápojů v parnu

Vědec Ollie Jay publikoval v roce 2012 první výsledky výzkumu, ve kterém se snažil zjistit, zda pití horkého nápoje dokáže opravdu snížit množství horka, udržovaného v našem těle. A to v porovnání s pitím studených nápojů. Účastníci prvního výzkumu měli za úkol hodinu a půl jezdit na kole při teplotě 24 °C a popíjet vodu, která měla buď studená, vlažná nebo horká. Změna v tělesné teplotě byla mírně vyšší, když účastníci vypili horkou vodu, než když vypili vodu vlažnou a studenou. Největší změna ale nastala, když autoři výzkumu vzali v potaz dopad teploty nápoje na udržování tepla v těle. Což je ve skutečnosti lepší indikátor celkové tělesné teploty. V tomto případě byly výsledky velmi rozdílné. Poté, co účastníci vypili teplý nápoj, hodnota celkem udrženého tepla v těle byla mnohem nižší po fyzické aktivitě než při popíjení studených nápojů.

Odpařování potu z těla vede k ochlazování

Uvedené poznatky jsou úzce spojené s pocením, které může být ovlivněno teplotou nápoje. Pocení, a zejména odpařování potu, je jedním z nejdůležitějších prvků změny tělesné teploty a udržování vyrovnaného tělesného tepla. Jak si sami asi dovedete představit, popíjení horkého nápoje dodá sice vašemu tělu teplo, ale to ve skutečnosti zvyšuje rychlost pocení, což vás pomůže ochladit. Pot se ale z těla samozřejmě musí odpařit, proto když na sobě máte tlustý svetr anebo jste ve vlhkém prostředí, horký nápoj vám moc nepomůže. Jakmile na sobě ale máte krátké kalhoty a tričko v rozpáleném červnovém dni, šálek horkého espressa vás osvěží mnohem lépe než jeho ledová verze. Která navíc dělá úplný opak.

Ledová káva vás neochladí, ale zahřeje

Studené kávové varianty, po kterých v létě tak rádi saháme, nás ve skutečnosti zahřívají. Ollie Jay se na tento fenomén zaměřil ve své druhé studii. Prokázal, že lidé se mnohem méně potí, když pijí ledové drinky, než když popíjejí teplé nápoje. Tím pádem se teplo udržuje v jejich těle a ledovým nápojem se neochladí.

Kromě babiček fenomén popíjení horkých nápojů ve vedru vyznávají například v Indii anebo v Turecku. Tamní obyvatelé si svůj den nedovedou představit bez několika skleniček horkého černého čaje. Uvidíte je posedávat na rozpáleném slunci, ale místo vychlazené minerálky před sebou mají skleničku s čajem, ze které se ještě kouří. Díky horkému klimatu místní ví, že horký nápoj ve výsledku udělá větší službu než několik kostek ledu.

Kdybychom se nepotili, poškodí se nám mozek

Ještě se vraťme k tomu, jak „ochlazování“ těla horkými nápoji funguje. Podle doktora Christophera Gordona, který působí na University of Sydney jako expert v oblasti termoregulace, pocení začne nebo se zvýší tehdy, když je tělesná teplota člověka už vysoká. Při popíjení horkého nápoje se tedy budete cítit horce, po jeho konzumaci ale ucítíte příjemné ochlazování ve chvíli, kdy se začnete potit. Pocení je důležité pro správné fungování našich těl, protože pokud bychom se nepotili v horkých podmínkách, naše tělesná teplota by se zvýšila. A zvýšení jen o několik stupňů Celsia stačí k tomu, aby se nenávratně poškodil mozek, což může vést až k úmrtí.

Poslechněte svou babičku

Pití horkých nápojů v létě tedy není pouhou povídačkou našich babiček a dlouho zažitým zvykem východních národů. Naopak, šálek espressa při teplotách 30 °C a více je vítanou volbou pro vaše zdraví. Přičemž ledová káva, frappé a jiné studené varianty kofeinových nápojů vašemu zdraví mohou při konzumaci ve větším množství spíše přitížit.

Ať už vám to zní jako paradox nebo ne, do horkého dne se mnohem více hodí horký nápoj než ten studený. Ledové drinky vám sice poskytnou rychlou úlevu a ochlazení, ty teplé vás ale ochladí reálně a účinněji. Nemusíte si proto dávat pauzu od oblíbeného espressa, ale naopak si ho vychutnat stejně a nebo lépe než dosud, s vědomím, že děláte něco pro své zdraví.

Podobné produkty
Přidat komentář
Reakce na příspěvek
Prosím, přihlašte se Pro přidání komentáře.

MENU

Informace

Zobrazit více produktů.
Nenalezeny žádné produkty