×

Káva z kapslí je jednoduchá a rychlá na přípravu. Zároveň ale škodí životnímu prostředí.

napsal

Kávové kapsle se za poslední dekádu dostaly na výsluní kávového světa a získaly si jak své příznivce, tak zaryté odpůrce. Mezi výhody kapslové kávy patří její jednoduchá a rychlá příprava a stabilní chuť, využívá se proto zejména v kancelářích. Odpůrci ale kapslím vyčítají jejich neekologičnost, příliš vysokou cenu a potenciální riziko kvůli bakteriím.

Rychlá a jednoduchá příprava kávy i pro laiky

Ač jsou kávové kapsle poměrně kontroverzní, stále patří k velmi oblíbeným způsobům přípravy kávy napříč celým světem. Oslavují se zejména pro jejich pohodlnost. Nepotřebujete totiž složité kávovary ani baristické kurzy, abyste si doma připravili vynikající kávu. Nemusíte řešit stupeň namletí, množství vody, tlak ani teplotu. Kávovar se o to postará za vás. Stačí jeden stisk tlačítka. Navíc kapslová káva slibuje vždy stejnou chuť. Jak už jsme zmiňovali, oblíbené jsou hlavně v kancelářích, kde nemají zaměstnanci čas na zdlouhavou přípravu kávy. Stejně tak dobře se využívají na firemních akcích a všude tam, kde toužíte po rychlé a snadno připravené kávě.

Kávovar připraví i cappuccino

Na trhu v současnosti existuje nepřeberné množství druhů a typů kapslí. Obvykle platí, že kávové kapsle se dají použít pouze v kávovaru stejného výrobce. Existují ale i výjimky. Vybrat si můžete ze tří hlavních skupin kávovarů, od těch nejlevnějších, které zvládnou přípravu klasického espressa či lunga přes střední skupinu, ve které si připravíte i cappuccino až po nejvyšší řadu kávovarů, které v sobě obsahují napěňovač mléka. Pro přípravu cappuccina proto nemusíte používat kapsli s mlékem, ale můžete využít čerstvého mléka z lednice.

Vynálezce výroby kapslí lituje

Vynález proslavil v polovině 80. let minulého století John Sylvan, který pracoval ve firmě vyrábějící polovodiče v massachusettském Norwoodu. Nejprve několik let experimentoval doma a v roce 1990 založil společně se svým kolegou firmu Keurig Green Mountain. Rozjel miliardový byznys, dnes toho ale lituje.

Sylvan po čase svůj podíl ve firmě prodal a nechal se slyšet, že souhlasí s obavami ochránců životního prostředí. Ti uvádějí, že Keurig každoročně vyrobí dost K-Cups (jak se kapslím přezdívá), aby spojené do řetězu 10,5krát obepnuly Zemi. Kapslím se vyčítá, že nejsou biologicky rozložitelné. A ačkoliv se některé z nich dají recyklovat, málokdo této možnosti využívá. Sám Sylvan si raději připravuje překapávanou kávu. Kávovar na kapsle je podle něj drahý a na klasické přípravě kávy není nic těžkého.

Nespresso se snaží o osvětu a recykluje kapsle

Průkopníkem v oboru kávových kapslí je švýcarská společnost Nestlé. Její zaměstnanec Eric Favre je vynalezl a patentoval v roce 1976, systém Nespresso ale slavil úspěch až na přelomu 80. a 90. let. Dnes je Nespresso pravděpodobně nejznámějším výrobcem kávových kapslí a kávovarů v současnosti. Zároveň se snaží o osvětu v oblasti recyklace kávových kapslí a do roku 2020 si stanovila cíl rozšířit kapacity sběru použitých hliníkových kapslí ze 75 % na 100 %.

V Hamburku už se kapslová káva pít nesmí

Jenže problém je v tom, že velmi malé množství zákazníků kapsle opravdu recykluje. Bojuje se proto proti nim jinak. Například Hamburk zakázal v minulém roce používání kávových kapslí v městských institucích. Ohrazuje se právě údajným negativním dopadem na životní prostředí. Kapsle se totiž nedají recyklovat jednoduše, protože jsou často vyrobeny ze směsi plastu i hliníku. K samotné recyklaci výrobci jako je Nespresso je navíc nutné přičíst náklady na přepravu zpět, které se také řadí k ekologické stopě. Například Illy, Dolce Gusto a Tassimo mají své vlastní recyklační schéma, podle kterého posílají použité kapsle do speciálních recyklačních jednotek. Ty, které jsou poblíž, totiž obvykle kapsle recyklovat nechtějí z toho důvodu, že jsou vyrobeny z několika materiálů.

Samozřejmě se nabízí i možnost, že by sami konzumenti rozložili kávovou kapsli na několik částí, kávovou sedlinu využili pro kompost a zbytek recyklovali. Jenže to už naráží na ideu „pohodlnosti“, kterou kapslová káva propaguje.

Kávové kapsle jako zombie budoucnosti

V roce 2013 odstartovala aktivistická kampaň proti používání kapslové kávy, nazvaná „Kill the K Cup“. Snaží se zvýšit povědomí o dopadu, který má káva v kapslích na životní prostředí. Společně s kanadskou produkční společností Egg Studios připravili vizi dystopické budoucnosti, ve které začnou kávové kapsle pronásledovat a strašit zemi.

Široký výběr kávových variant

Jak jste si sami mohli přečíst, kávové kapsle mají několik výhod, ale i nevýhod. Chváleny jsou za to, že jsou časově nenáročné na přípravu a ušetří vám čas, který můžete investovat do jiných aktivit. Nemusíte projít baristickými kurzy, abyste si připravili dokonalou a chuťově výjimečnou kávu v domácnosti nebo kanceláři. Stačí jeden stisk tlačítka a kapslová káva vám přinese pokaždé tu stejnou chuť. Vybrat si můžete z oblíbeného ristretta, latte, americana nebo cappuccina, ale těšit se můžete i na varianty jako je karamelové cappuccino, latte macchiato nebo třeba chai latte, záleží na druhu kávovaru a kapslí. Oproti kapslové kávě ale trvá příprava kávy z automatu jen o několik vteřin déle a za nesrovnatelně nižší cenu dostanete stejnou anebo mnohem lepší kávu.

Déletrvající aroma a jednoduchá údržba kávovaru

Další velkou výhodou kávových kapslí je, že zaručují uchování aroma po delší dobu díky tomu, že je jedna dávka kávy uzavřená v ochranné atmosféře.  Pokud jste ale zvyklí pít kávu z čerstvě umletých zrn, tak vás aroma kapslové kávy pravděpodobně neuspokojí.

Kromě toho, že jsou kapslové kávovary pohodlné na použití, tak jsou i snadné na údržbu. Stačí, když budete měnit zásobník na vodu a vnitřek kávovaru vyčistíte vlhkým hadříkem. Nicméně i s údržbou kávovaru na kapslovou kávu se pojí negativa. Cesty pro vodu v kávovaru jsou totiž jen velmi špatně čistitelné a často v nich dochází k usazování vápníku anebo se v nich kazí voda, což má zásadní vliv na kvalitu kávy.

Nevýhody kapslové kávy jsme rozebrali celkem podrobně. Kromě toho, že do určitého kávovaru musíte mít speciální typ kapslí, je jejich největší nevýhodou jejich škodlivost pro životní prostředí. Ačkoliv se dá kapslová káva připravit relativně rychle, stačí o jednu až dvě minuty více a můžete si připravit stejně nebo více kvalitní kávu, která neškodí životnímu prostředí tak, jako ta kapslová.

Pro pohodlnou, snadnou a rychlou přípravu je ale káva z kapslí stále nepřekonatelná. Na Kafone si proto můžete vybrat kapsle pro vybrané systémy a širokou nabídku kávy mleté i zrnkové.

Podobné produkty
Přidat komentář
Reakce na příspěvek
Prosím, přihlašte se Pro přidání komentáře.

MENU

Informace

Zobrazit více produktů.
Nenalezeny žádné produkty