×

Jak správně připravit kávu ve french pressu?

napsal
[vc_row][vc_column width="1/1"][vc_column_text]

Na přípravu vynikající kávy v domácích podmínkách nepotřebujete přístroje za desítky tisíc. Bohatě vám postačí malý, ale šikovný french press. Tento vynález si získal srdce milovníků kávy už v minulosti, pak se na několik let stáhl z výsluní a dnes se na něj vrací. Proč? Jednoduše proto, že káva z french pressu je výborná, rychle a snadno připravená a ještě k tomu se french press snadno udržuje. Proč ho ještě nemáte doma?

Pro Italy caffettiera, pro Francouze cafetière à piston

Klasický french press se skládá z úzké válcovité nádoby, vyrobené obvykle ze skla, která je doplněna o kovové nebo plastové víčko a píst, který obsahuje filtr. Ačkoliv u nás je zažitý název french press, ve světě má tento vynález několik jmen. Italové ho nazývají caffettiera nebo stantuffo. Na Novém Zélandu, v Austrálii a Jižní Africe je zvykem používat název coffee plunger, tedy jakýsi kávový píst. Překvapivě i Francie má svůj vlastní název, a to cafetière à piston, ačkoliv spousta Francouzů produkt nazývá podle nejznámějších výrobců, obvykle Melior nebo Bodum. Velká Británie a Nizozemí používá francouzský název cafetière. Teprve Spojené státy a Kanada využívají stejné jméno jako my, tedy anglický název french press.

Excelentní kávu zvládne díky french pressu každý

Proč je french press tak populární? Představuje totiž jeden z nejjednodušších způsobů přípravy kávy. Navíc si s jeho pomocí dokáže excelentní kávu připravit i naprostý laik. Pro domácí a kancelářské podmínky se proto jedná o přímo ideálního společníka. Poradíme vám, jak na to, abyste si ve french pressu připravili opravdu neodolatelnou kávu.

[/vc_column_text][vc_separator color="grey"][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][vc_column_text]

Káva ve french pressu krok po kroku

Pro přípravu dvou malých šálků kávy budete potřebovat:

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="3/12"][vc_single_image border_color="grey" img_link_target="_blank" image="15" alignment="center" link="/56-french-press"][vc_column_text]

French press o objemu 0,5 litru

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width="3/12"][vc_single_image border_color="grey" img_link_target="_blank" image="13" alignment="center" link="/6-kava"][vc_column_text]

5 lžiček hrubě mleté kávy 

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width="3/12"][vc_single_image border_color="grey" img_link_target="_blank" image="12" alignment="center" link="/hario/bambusove-michatko-272"][vc_column_text]

Hůlky nebo lžičku na zamíchání

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width="3/12"][vc_single_image border_color="grey" img_link_target="_blank" image="14" alignment="center"][vc_column_text]

400 ml vody a časovač

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][vc_column_text]

V receptu sice píšeme, že pro dva šálky kávy budete potřebovat french press o objemu 0,5 litru, pokud si ale chcete připravit větší či menší množství, stačí následovat takzvané pravidlo 1 : 15. Tedy na každý 1 gram kávy přidejte 15 mililitrů vody, což jsou při převedení asi 3 lžičky kávy na každý jeden šálek vody. Při přípravě kávy ve french pressu můžete samozřejmě experimentovat,než přijdete na poměr kávy a vody, který vám vyhovuje nejvíce. 

[/vc_column_text][vc_column_text]

1. krok – příprava

Předehřejte french press pomocí horké vody, a to včetně pístu. Poté nalijte horkou vodu do vašeho šálku. Mezitím odměřte 5 lžiček kávy a pomelte ji. Její konzistence by měla připomínat košér sůl.

2. krok – přidejte kávu

Nasypejte kávu do french pressu a jemně s ním zatřepejte, aby se mletá káva rozprostřela.

3. krok – přidejte vodu

Odstartujte časovač a krouživým pohybem pomalu přidávejte vodu tak, ať je veškerá káva mokrá. Pokračujte do zaplnění poloviny french pressu.

4. krok – zamíchejte

30 vteřin poté, co jste kávu zalili, vezměte do ruky hůlky nebo lžičku a jemně směs zamíchejte.

5. krok – přidejte více vody

Rovnoměrně přilévejte vodu až pod okraj french pressu. Poté přikryjte nádobu víkem tak, ať se píst jemně dotýká směsi.

6. krok – stlačujte

Odstartujte časovač a krouživým pohybem pomalu přidávejte vodu tak, ať je veškerá káva mokrá. Pokračujte do zaplnění poloviny french pressu.

7. krok – přelévejte

Odstartujte časovač a krouživým pohybem pomalu přidávejte vodu tak, ať je veškerá káva mokrá. Pokračujte do zaplnění poloviny french pressu.

8. krok – užívejte

Užijte si výsledný nápoj sami, s přáteli anebo třeba se psem. Tomu ale raději ochutnat nedávejte.

[/vc_column_text][vc_separator color="grey"][vc_column_text]

Doveďte své french press umění k dokonalosti

Pokud budete postupovat podle výše uvedených kroků, mělo by se vám podařit připravit vynikající šálek kávy. Nicméně káva z french pressu může zanechat pachuť hořkosti ve vašich ústech, pokud není připravena správně. Máme proto pro vás několik tipů, jak se hořkosti vyhnout:

  • Vše je spojené s dobrou kávou. Kupujte si vždy kvalitní zrnkovou kávu a pomelte ji těsně předtím, než s ní začnete pracovat.
  • Hořkost bývá obvykle následkem nadměrné extrakce, tedy toho, že kávu necháte extrahovat příliš dlouho. Proto doporučujeme, abyste po uplynutí 4 minut kávu z french pressu okamžitě přelili do připravené nádoby na dekantování.
  • Nerovnoměrně pomletá zrna mohou také přispět k hořkosti. Malé kousky mleté kávy se extrahují rychleji než větší kousky. Pořiďte si proto kvalitní mlýnek, se kterým vám nerovnoměrně pomletá káva nehrozí.
  • Vroucí voda může kávu sežehnout a způsobit její hořkost. Ideální teplota vody je 93 °C (stačí nechat přejít varem a počkat asi půl minuty).
  • Zbytky staré kávy ve filtru také přispívají k nechtěné hořkosti. Doporučujeme vám tedy french press po každém použití pořádně vyčistit, abyste se hořkosti vyhnuli.
[/vc_column_text][vc_column_text]

French press slaví úspěch téměř sto let

Přesné datum vzniku french pressu s jistotou říct nemůžeme. Často se uvádí, že vynález poprvé představil Američan Benjamin Thompson v roce 1806, kdy navrhl první verzi svého francouzského kávovaru. Už o několik let dříve ale údajně s prvním kávovarem na filtrovanou kávu přišel vynálezce Jean Baptiste de Belloy-Morangle. Thompson ho pak prý jen vylepšil a dokázal prosadit díky svým obchodním schopnostem.
Některé z dochovaných zpráv praví, že o přípravě kávy ve french pressu se dá hovořit už v první polovině 19. století, kdy se údajně připravovala ve francouzské Provence. Tyto zvěsti ale nejsou historicky podložené. Naopak za první oficiální zmínku se považuje patent italského vynálezce Attilia Calimaniho. Ten revoluční french press představil v roce 1929 a patentoval ho tehdy v Miláně.

Od svých začátku už french press prošel několika obměnami vzhledu. Třicet let po představení french pressu, v roce 1958, přišel vynálezce Faliero Bondanini s vlastním patentem a začal s výrobou french pressu ve velkém. Popularitu french pressu přinesl film Agent Palmer: Případ Ipcress od režiséra Michaela Cainea, který vynález ve snímku použil. Najednou chtěl mít tajemný přístroj na přípravu kávy každý. K rozšíření french pressu po Evropě přispěla evropská společnost Household Articles Ltd. a špičková dánská návrhářská společnost Bodum, která se zaměřuje na výrobu vysoce kvalitního příslušenství ke kávě, jenž je zároveň cenově dostupné.
[/vc_column_text][vc_column_text]Jak jste si mohli sami všimnout, na přípravě kávy ve french pressu není nic složitého. Kromě toho, že je french press mnohem levnější než drahé automatické kávovary, je navíc pohodlně přenosný. Vynikající kávu si proto můžete užít opravdu kdekoli a je jen na vás, jestli na cesty sbalíte svůj oblíbený french press, nebo si pořídíte speciální cestovní verzi. Tu pak můžete s klidným svědomím vzít i na dlouhé výlety do přírody a nemusíte se loučit s výbornou kávou ani při outdoor cestování. Kdo by se taky chtěl vzdát kávy, když nemusí.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Podobné produkty
799,00 Kč (s DPH)
Bodum Kenya French Press přináší do světa kávy styl a unikátní design. Káva z french pressu chutná výborně, a co teprve, když si ji připravíte s tímto originálním výrobkem dánské společnosti. Kávu navíc díky french...
99,00 Kč (s DPH)
Míchátko Hario je skvělým pomocníkem pro přípravu filtrované kávy v Chemexu, V60, French Pressu nebo Aeropressu. Díky bambusovému materiálu nemění míchátko chuť kávy a zároveň umožňuje dokonalé promíchání směsi během...
Přidat komentář
Reakce na příspěvek
Prosím, přihlašte se Pro přidání komentáře.

MENU

Informace

Zobrazit více produktů.
Nenalezeny žádné produkty