×

Pět ukazatelů, podle kterých vyberete svou oblíbenou kávu

napsal
[vc_row][vc_column width="1/1"][vc_column_text]

Prošli jsme si krok po kroku jednotlivé ukazatele, které hrají roli při výběru kávy. A jak tedy vybrat tu pravou? Na Kafone vám to půjde snadno. Přejděte na stránku zrnkové či mleté kávy a můžete začít vybírat. Vlevo můžete výběr omezit cenou, značkou nebo podle senzorických parametrů. Pokud už máte svou oblíbenou kávu, doporučujeme vám si ji na Kafone najít a podívat se na hodnotu vlastností hořkost, kyselost, sladkost a na úroveň pražení. Následně si podle těchto parametrů můžete omezit výběr káv a vybrat si kávu podobných vlastností.

[/vc_column_text][vc_cta_button call_text="Vyberte si tu správnou kávu" title="Spustit průvodce výběrem kávy" target="_blank" color="btn-danger" icon="none" size="wpb_regularsize" position="cta_align_bottom" href="/6-kava"][vc_column_text]

Nevíte, kterou kávu vybrat do kanceláře? A jaký druh kávy pořídit domů? Zajímá vás, jaký je rozdíl mezi nejrůznějšími značkami a proč 100% Arabica není to pravé ořechové? Poradíme vám, jak se ve světě kávy vyznat tak dobře, abyste při příštím nákupu nemuseli zoufat.

Téma výběru kávy se zdá být samo o sobě složité. Je to zejména proto, že je plné zažitých předsudků a emocí, které se s námi táhnou už po desetiletí a je na čase se jich zbavit. Při výběru kávy vás bude zajímat několik kritérií, jimiž byste se měli řídit. Jaká to jsou?

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][vc_column_text]

1. Cena kávy

To, kolik jste ochotni zaplatit, je určujícím ukazatelem budoucího výběru kávy. Pokud vás rozpočet neomezuje, klidně můžete bez ustání objednávat luxusní druhy káv, za jejichž exkluzivitu si ovšem připlatíte. Pokud nicméně nakupujete ve velkém pro firmu, bude vás zajímat výhodnější koupě. Ceny káv se pohybují zhruba od 200 korun za kilogram až po 1000 korun za kilogram. Máte-li cenový limit, nejprve si přehled káv omezte cenou a hned se vám bude lépe vybírat.

[/vc_column_text][vc_separator color="grey" el_width="80"][vc_column_text]

2. Budoucí konzument kávyy

Dalším bodem, podle kterého byste se při výběru kávy měli orientovat, je konzument, pro něhož kávu vybíráte. Jestliže nakupujete produkty pro sebe, máte to jednodušší, protože víte, co máte rádi a jaká káva vás pravděpodobně uspokojí. Pokud ale vybíráte kávu pro někoho jiného, rozhodujte se podle jiných měřítek. Jde o dárek pro kamaráda? Případně pro kolegy v práci nebo klienta jako poděkování? Jako dárek se nicméně hodí zvolit špičkové kávy, které ocení téměř každý. Jde o výběrové druhy jako je New York ExtraTre Forze nebo například Jamaica Mountain

[/vc_column_text][vc_separator color="grey" el_width="80"][vc_column_text]

3. Příprava kávy a kvalita vody

Často opomíjeným faktorem bývá při výběru kávy způsob její přípravy a voda při přípravě. Přitom právě ony mohou výslednou kávu ovlivnit zcela zásadním způsobem. Většina káv, které ochutnáte v kavárně, kde jsou připravené v profesionálním pákovém přístroji, bude při přípravě v automatu v kanceláři chutnat zcela jinak, a to většinou kysele.Profesionální přístroje mají totiž nastavitelný tlak a teplotu vody. Díky tomu dochází k extrakci jiných látek a výsledný nápoj chutná odlišně. Důležitá je také kvalita vody, čím kvalitnější voda, tím chutnější káva.

[/vc_column_text][vc_separator color="grey" el_width="80"][vc_column_text]

4. Značka kávy

Na začátku jsme slíbili, že vám osvětlíme, jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými značkami kávy.Odpověď je prostá, rozdíly mezi značkami samozřejmě jsou, samotná značka by ale neměla být kritériem při výběru kávy. Někdo má rád Segafredo, někdo Lavazzu. Doporučujeme vám, abyste se nezajímali tolik o značku jako o kvalitu kávy. Značka toho o kávě příliš nevypovídá. Většina značek totiž pokrývá jak ty nejméně kvalitní kávy, tak prémiové druhy. Raději vyzkoušejte více značek ve svém cenovém rozmezí a určitě brzo objevíte tu pravou.

[/vc_column_text][vc_separator color="grey" el_width="80"][vc_column_text]

5. Čerstvost kávy

Myslíte si, že čerstvá káva je ta nejlepší káva. Pozor, jedná se o pouhý marketingový trik. Čerstvě pražená káva rozhodně není nejlepší, naopak by se neměla pít a měla by se nechat nějaký čas odležet. Zrnkovou kávu můžete dokonce skladovat i déle jak rok s minimální ztrátou aromatu. Důležité je v takovém případě správné skladování, rozhodně si dejte pozor na prudké změny teplot a vlhko. Více se dozvíte v našem článku o čerstvé kávě.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][vc_column_text]

Vybírejte podle chuti a experimentujte

Máme pro vás ještě jeden tip. Nenechte se zmást mýtem, že 100% Arabica je nejlepší. Jde opět o reklamní trik. 100% Arabicy jsou vhodné zejména do profesionálních kávovarů. Pro domácí a kancelářské použití si raději vyberte směs, která obsahuje větší podíl kávy druhu Arabica.

To nejdůležitější na konec. Experimentujte! Káva je o chuti, a tu má každý jinou. Pokud svou oblíbenou kávu občas prostřídáte s jinými druhy, budete tím více vnímat aroma své milované směsi.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Přidat komentář
Reakce na příspěvek
Prosím, přihlašte se Pro přidání komentáře.

MENU

Informace

Zobrazit více produktů.
Nenalezeny žádné produkty