×

7 přesvědčivých důvodů, proč si v práci udělat pauzu na kávu

napsal

Kromě toho, že káva skvěle chutná a jakákoliv záminka na pauzu přijde vhod, jsou kávové dýchánky navíc prospěšné ještě z několika dalších důvodů. Věděli jste, že vám dokonce pomohou ulevit od bolesti?

1)   Budete bdělejší

To, že vás ráno káva „nakopne“ do nového dne, už určitě víte. Ve skutečnosti vás ale kofein nevzbudí. Nicméně dokáže ve vašem mozku pozastavit tvorbu hlavní složky, která způsobuje pocit ospalosti. Tato látka se nazývá adenosin a snižuje energii vašeho organismu.

V odpoledním útlumu je ve vašem těle ještě zbytkový adenosin. Proto, když si dáte pauzu na šálek kávy, dokáže kofein receptory adenosinu zablokovat. No a váš mozek si díky tomu bude myslet, že už není ospalý, a můžete se znovu vrhnout do práce.

2)   Káva zvyšuje kreativitu

Vědecké studie prokázaly, že káva pomáhá zvyšovat kreativitu jak u jednotlivců, tak při brainstormingu ve větších skupinách. Když si společně sednete nad šálkem kávy, dostanete se z profesních vztahů na přátelské a bude mnohem jednodušší vést otevřenou konverzaci a házet jeden nápad za druhým.

3)   Káva zvyšuje také produktivitu

Studie z roku 2010 z Massachusettského technologického institutu prokázala, že zaměstnanci, kteří si dopřávali pravidelné pauzy na kávu, měli mnohem vyšší celkovou produktivitu. S tímto argumentem si svůj kávový rituál hravě obhájíte i před zaměstnavatelem.

4)   Pomáhá snižovat bolest

Zvlášť, pokud máte sedavé zaměstnání, oceníte výsledky studie, kterou přinesl americký Národní institut pro zdraví. Výzkumníci v ní tvrdí, že u skupiny, která si dopřála kávu před prací, se prokázalo snížení bolestí spojených se sedavou prací a prací na počítači. Vzorek studie byl sice relativně malý, i přesto ale ukazuje, že kávu můžeme použít jako jednu z moderních cest k léčbě bolesti.

5)   Káva spojuje

Vaši kolegové pravděpodobně pijí hodně kávy a scházejí se nad šálkem, aby probrali pracovní novinky nebo se poradili, jak řešit nějaký problém. Když si přestávku na kávu nedáte, přijdete o tyto momenty, které vás sblíží s kolegy a dodají vám inspiraci k projektům, na kterých zrovna pracujete. Není divu, že lidé, kteří pijí v práci kávu, také bývají ve svém zaměstnání šťastnější.

6)   Pomáhá vám učit se nové věci rychleji

Proč myslíte, že univerzitní kampusy, zejména na prestižních amerických školách, jsou plné nejrůznějších kaváren? Mozek, který je poháněný kofeinem, totiž dokáže pracovat přesčas a zlepšuje přijímání informací. Nemusíte být studenti, abyste této výhody využili. Pokud pracujete v zaměstnání, kde se věci neustále mění, nikdy se nepřestáváte učit.

7)   Zlepšuje metabolismus

Celodenní sezení v práci našemu zdraví zrovna moc neprospívá. Zvedněte se od stolu a vychutnejte si šálek kávy, který zvýší metabolickou aktivitu. Ačkoliv káva nedokáže zázraky a nespasí vás, pokud si k obědu dáváte burger a k večeři tři piva, je příjemné vědět, že vaše tělo spaluje tuky, zatímco si užíváte chuť lahodné kávy.

Pokud jste se při pauzách na kávu v zaměstnání cítili provinile, už nemusíte. Teď totiž víte, že s kávou se vám bude pracovat mnohem lépe a radostněji. 

Podobné produkty
Přidat komentář
Reakce na příspěvek
Prosím, přihlašte se Pro přidání komentáře.

MENU

Informace

Zobrazit více produktů.
Nenalezeny žádné produkty