×

Instantní káva se stále těší velké popularitě

napsal

Když se v roce 1910 objevila na světovém trhu novinka, která umožňovala jednoduchou přípravu kávy bez „náročných kávových lekcí”, způsobila poprask. Všechny hospodyně se předháněly, aby si pořídily tyto zázračné rozpustné granule, ze kterých mohly samy doma připravit drahou kávu. Tu rozpustnou si navíc mohli všichni dovolit.

Rozvoj mezi světovými válkami

Instantní kávu poprvé představil japonsko-americký chemik Satori Kato na panamerické výstavě v Buffalu. Patent na výrobu instantní kávy pak obdržel George Constant Washington, který se svou společností G. Washington Coffee Company dodával instantní kávu zejména vojákům na frontu během první světové války. Firma svými plakáty nabádala, aby se lidé vzdali klasické přípravy kávy a sáhli po té rozpustné. Lákala je na slogany, že je instantní káva lépe stravitelná pro žaludek, nezůstává po ní odpad a hlavně je levnější.

Nescafé jako hvězda minulého tisíciletí

Na trh se postupně dostali i další výrobci a v roce 1938 představila oblíbenou a chutnější verzi instantní kávy firma Nestlé a uvedla populární Nescafé. Technologický vývoj během druhé světové války umožnil výrazně zlepšit procesy výroby instantní kávy, díky čemuž se výrazně zlepšila i jejich chuť. Největší boom zažila instantní káva v 50. letech 20. století. Mezi největší lákadla instantní kávy patřila a do dnešního dne patří její jednoduchá a rychlá příprava, která nevyžaduje složité vaření.

Instantní neboli rozpustná káva se prodává ve skleněných nádobách a má podobu prášku, nebo malých granulek. Granulky se po kontaktu s horkou vodou a po chvilce míchání úplně rozpustí a káva je hotová. Začátek výroby instantní kávy je stejný jako v případě každé jiné kávy. Kávová zrna se sklízí, očistí, usuší, společně se mísí a praží. Tady ale veškerá podoba se zrnkovou kávou končí.

Dvě metody výroby instantní kávy

Instantní káva se vyrábí sušením mletých pražených zrn kávovníku. Existují dvě metody sušení, takzvané sušení mrazením a sušení sprayováním. Při první metodě se kávový koncentrát zmrazí na teploty –40–45 °C a voda obsažená v kávovém koncentrátu zkrystalizuje. Tento zmrzlý kávový koncentrát se posléze rozemele na požadovanou velikost. Pomocí sublimace se led a voda extrahuje ze zmražených granulí.

Druhá metoda, sušení sprayováním, trvá kratší dobu a je méně nákladná. V jejím případě se postupuje tak, že se koncentrovaná káva v horní části vysoké věže rozpráší na jemné kapičky. Do sušicí věže je zároveň přiváděn horký vzduch a na dno zásobníku dopadají společně s horkým vzduchem postupně se sušící kávové kapičky.

Instantní káva postrádá vůni

Aby instantní káva alespoň trochu připomínala tu čerstvou, musí se chemicky aromatizovat. Samotná instantní káva má totiž kvůli procesu, kterým prošla, mnohem slabší vůni. Pokud tedy máte pocit, že vaše instantní káva zvláštně voní, znamená to, že není aromatizovaná. Na závěr celého procesu následuje balení za přísných podmínek v ochranných atmosférách, instantní káva je totiž vysoce citlivá na reakci s vodou a zároveň jde výrobcům o uchování přidaných aromat.

Pozor na falešnou instantní kávu

Setkat se můžete i s nepravou instantní kávou. Znamená to, že k pravému extraktu se přimíchává určitý podíl kávovin, jako jsou obilniny, cikorka nebo třeba prášek z mletých fíků. Na obalu ale pak musí být uvedeno, že jde o směs kávového a kávovinového extraktu. Co dalšího musí obal instantní kávy obsahovat, je způsob úpravy směsi a návod k použití. Zejména v Evropě se instantní káva vyrábí spíše z méně kvalitních druhů kávy, naopak jihoamerické státy využívají pro rozpustnou kávu kvalitnější druhy káv, především z Arabiky. Jejich kávy proto mají výrazně lepší chuť.

Obliba v Anglii a Skandinávii

Instantní káva obsahuje obecně méně kofeinu než káva klasická. Uvádí se, že podíl kofeinu je v rozpustné kávě až 6× nižší. Nižší je i podíl antioxidantů. Ačkoliv instantní káva se chuťově od klasické kávy velmi liší, ta kvalitní může zrnkovou kávu připomínat. Možná i proto se stále jedná o velmi oblíbenou variantu nápoje v Anglii a Skandinávii, kde rozpustné kávě dávají přednost před klasickou zrnkovou. Alespoň v domácnosti. Dokonce i v Austrálii má instantní káva velký úspěch. Podle výzkumů ji pije až 75 % spotřebitelů.

Rozpustná káva má své výhody i nevýhody.

Pojďme se společně podívat na její pro a proti.

3 důvody, proč pít instantní kávu:

  1.     Je snadná a rychlá na přípravu. Stačí přidat horkou vodu! Pokud spěcháte do práce, nemusíte se zdržovat mletím zrn a čištěním vybavení.
  2.     Naučit se dělat dobrou kávu není snadné. Ale každý zvládne zalít vodou pár krystalků. Potřebujete jen konvici.
  3.     Žádný odpad. Můžete zapomenout na vyhazování logru od kávy.

Stejně jako má instantní káva své výhody, díky kterým si podmanila svět v minulém tisíciletí, tak má bohužel i své nevýhody.

3 důvody, proč nepít instantní kávu:

  1.     Nabízí jen omezený pocit chuti ve vašich ústech. S chutí čerstvé kávy se nedá srovnat.
  2.     Postrádá rituální přípravu. Při přípravě vlastní kávy se na ni těšíte o to více, že vám její chystání dalo trochu práce a navíc jste si ji připravili tak, jak ji sami máte nejraději.
  3.     Příprava dobré kávy netrvá ve skutečnosti tak dlouho. V Aeropressu máte kávu za 60–90 vteřin, s pomocí Hario V60 vám to zabere 2 minuty a espresso vám kávovar připraví za méně než půl minuty. Instantní káva sice pořád trvá kratší dobu, ale nevyplatí se zainvestovat nějakých 30 vteřin času navíc pro dobrou kávu?

Instantní káva nabízí pohodlí za cenu zážitku. Svou populární éru si zažilo zejména v 50. a 60. letech, známých také pro dobu “žen v domácnosti”, kterým se rychlá a snadná příprava drahé kávy zalíbila.

Dnes stále patří mezi oblíbené nápoje spousty konzumentů, zejména v domácnostech, kde touží po ránu po rychle připravené kávě.

Podobné produkty
890,00 Kč (s DPH)
Bez Aeropressu se neobejde žádný správný kávový fajnšmekr. Aeropress Aerobie vám totiž umožní přípravu vysoce kvalitní kávy kdykoliv a kdekoliv. Ruční kávovar Aeropress je prakticky nerozbitný, nenáročný na údržbu a k...
Přidat komentář
Reakce na příspěvek
Prosím, přihlašte se Pro přidání komentáře.

MENU

Informace

Zobrazit více produktů.
Nenalezeny žádné produkty