×

Čerstvá káva není nejlepší, jde o pouhý mýtus

napsal

Že je čerstvá káva nejlepší? A věřili byste tomu, že to je pouhý mýtus? Opravdu, káva je totiž ve skutečnosti mnohem lepší, když je odleželá. Říkáte si, proč se tedy na nás ze všech stran valí reklamní slogany o „zaručeně čerstvé kávě”, která je jako jediná „ta pravá” a nemůžete se bez ní obejít? Tyto povídačky bohužel přiživuje spousta ziskuchtivých výrobců a pražíren, kvůli kterým mýtus o dokonalosti čerstvé kávy přetrvává. Jenže káva není ryba a nemusí se prodávat 100% za čerstva. Pojďme se společně podívat na mýtus čerstvé kávy a vysvětlit si, jak to s ní je ve skutečnosti.

Káva si potřebuje odpočinout

Okolo kávy se vypráví spousta mýtů, které s pravdou nemají moc společného. Jedním z nich je tvrzení, že káva je nejlepší hned poté, co ji vytáhnete z pražicího přístroje. Jedině takto čerstvá pražená káva je podle spousty obchodníků ta nejdokonalejší a předhánějí se v tom, kdo o své pravdě přesvědčí více zákazníků. Jenže během pražení se uvnitř zrn rozvíjejí plyny (zejména oxid uhličitý). Po upražení pak tyto plyny potřebují nějaký čas, aby ze zrn unikly. Proto mají balíčky s kávou jednosměrný ventil.

Degassing zaručuje chutnější kávu

Této fázi se přezdívá degassing, neboli česky vydýchání. Následuje bezprostředně po pražení a nechává se během ní uniknout přebytečný oxid uhličitý. Tento odpočinek vede k tomu, že výsledná káva je mnohem chutnější, než kdyby se konzumovala čerstvá. Mýtus čerstvé kávy tak degassing spolehlivě vyvrací. Trvá obvykle 2–12 dní, než je káva natolik odpočinutá, abyste ji mohli použít k přípravě a vychutnat si ji v celé její kráse.

Rozdíl je mezi tmavší čerstvě praženou kávou a její světlou variantou. U tmavších směsí totiž dochází k rychlejšímu vydýchání a konzumovat ji můžete už po dvou dnech. Nicméně u světle pražené kávy stoprocentně platí, že více odpočinutá je lepší. Doporučuje se servírovat světle až středně praženou kávu, až když je nejméně deset dní odpočinutá.

Pamatujte na správné skladování

Jednou z legend, které přiživují mýtus o čerstvé kávě, je údajně to, že káva velice rychle degraduje. Nicméně opak je pravdou. Mezi čtrnáctým a sto osmdesátým dnem dojde ke zhruba 15% degradaci, což znamená, že káva se dá velmi dobře skladovat. K degradaci přispívá především změna teplot. Nejlépe proto uděláte, pokud kávu budete udržovat při stabilní teplotě, v suchu a temnu.

Čerstvá a čerstvě mletá je rozdíl

Rozdíl nastává v případě mleté kávy. Ta se dá velmi dobře skladovat zabalená v dusíku, v takzvaném originálním balení, ale po rozbalení byste ji měli co nejrychleji spotřebovat.

Je ale pravda, že jak káva “stárne”, postupně se dostává do bodu, kdy zvětrá. Stará káva ale neznamená vždy špatná káva. I tři měsíce po pražení může káva chutnat skvěle.

Káva zraje jako víno

Stejně jako kvalitní víno, i čerstvá pražená káva potřebuje čas, aby “dozrála”, a chutnala tak, jak opravdu má. Tedy, do jisté míry. Po pár dnech degasování si totiž začíná hledat cestu dovnitř zrn kyslík. Této fázi se přezdívá oxidace a je hlavní příčinou zatuchlosti zrn. Abyste jí zabránili a zároveň prodloužili chuť a aroma svých zrn, musíte myslet na jejich správné uskladnění v nádobě s jednosměrným ventilem. Tím pádem může oxid uhličitý unikat ven a kyslík nebude mít tak snadnou cestu dovnitř. Poradíme vám, jak na to, abyste kávu uskladnili správně a užili si její nejlepší chuť a aroma co nejdéle.

Zásady správného skladování kávy (pro krátkodobé použití – v tomto týdnu)

1)    Nedávejte zrna do ledničky ani do mrazáku. Vyhnete se tím zbytečné vlhkosti.

2)    Uchovávejte zrna ve vzduchotěsné skleněné nebo keramické nádobě, na tmavém a chladném místě.

3)    Nechejte si pouze takové množství zrn, o kterém víte, že ho rychle spotřebujete.

Zásady správného skladování kávy (pro dlouhodobé použití – delší než měsíc)

1)    Máte-li velké množství zrn, zabalte je v malých (týdenních) dávkách do vzduchotěsných nádob a zamrazte je. Jakmile je vytáhnete z mrazáku, už je do něj nevracejte.

2)    Připravujete kávu v espresso kávovaru? V tom případě je nechejte, aby byly alespoň jeden den při pokojové teplotě.

Na Kafone si můžete koupit vzduchotěsné dózy na skladování kávy a zároveň velké množství kávy, u které nemusíte mít obavy s krátkodobým skladováním a nemusíte se strachovat o její „čerstvost”. Pokud dodržíte zásady skladování, které jsme uvedli výše, nebrání nic tomu, abyste si doma mohli vychutnat vynikající kávu v její nejdokonalejší podobě.

Čerstvě pražená káva a čerstvě mletá káva jsou dva naprosto odlišné pojmy, které by se neměly zaměňovat. Zároveň by ze světa kávy měl co nejdříve vymizet mýtus, že čerstvá káva je ta nejlepší káva. Jak jste si sami dozvěděli, opak je pravdou a kávě vůbec neuškodí, když si dá chvíli na čas a po upražení si odpočine. Vy si pak můžete vychutnat její vlastnosti v nejdokonalejší podobě. 

Přidat komentář
Reakce na příspěvek
Prosím, přihlašte se Pro přidání komentáře.

MENU

Informace

Zobrazit více produktů.
Nenalezeny žádné produkty