×

Cibetková káva Kopi Luwak: Luxus vykoupený násilím

napsal

V Indonésii žije cibetkovitá šelma jménem ovíječ skvrnitý, který ve volné přírodě pojídá zralé třešně kávovníků. Jejich trus, který obsahuje natrávené třešně, se sbírá, zpracovává a prodává za astronomické ceny – jako cibetková káva. V originále se jmenuje Kopi Luwak, kopi jako káva a luwak jako označení cibetky na Sumatře.

První zmínky z Jakarty

Indonésii kolonizovali od 17. století Holanďané, kteří ilegálně dovezli plody kávovníku z Jemenu. Indonésanům ovšem nedovolili sbírat kávu pro vlastní účely, a ti proto přišli s vlastním objevem – cibetkovou kávou. Na trhu ji poprvé představila rodina Widjajova v Jakartě koncem 19. století. V současnosti je největším producentem exotické kávy Sumatra. Setkat se s ní ale můžete i na ostrovech Jáva, Sulawesi, Bali nebo ve Vietnamu a dalších státech jižní a jihovýchodní Asie.

Tisíce dolarů za kilo kávy a týrání zvířat

Ovíječ skvrnitý patří do čeledi cibetkovitých a váží 2–5 kilogramů, jeho tělo je dlouhé asi půl metru, stejně jako ocas. Patří mezi všežravce a jeho potravu tvoří především ovoce, jako jsou kávové třešně. Enzym proteáza v trávicím traktu ovíječe způsobuje, že kávová zrna z výkalů jsou jemnější a méně hořká. Složitý způsob získávání kávy vede k tomu, že se jedná o luxusní záležitost a jeden z nejdražších druhů kávy na světě, cena za kilogram dosahuje až tisíce amerických dolarů. Jenže sbírání trusu ovíječů v terénu není zrovna jednoduché, zakládají se proto farmy, kde se zvířata chovají v klecích a týrají.

Ovíječ skvrnitýVystresovaná a zraněná zvířata

Světová společnost pro ochranu zvířat uvádí, že se ovíječi chovají v klecích, které jsou malé, špinavé a ovíječi se v nich nemohou volně pohybovat a šplhat. Zatímco ve světě se cibetková káva prodává jako „zázrak z divočiny”, malé šelmy trpí v zajetí. Reportéři BBC, kteří se do farem vydali, spatřili těžce zraněná zvířata v poničených klecích, která každým dnem trpí. Jsou naprosto vyčerpaná a zoufalá.

Další studie Federace univerzit pro dobré životní podmínky zvířat a oddělení Oxfordské univerzity pro ochranu zvířat potvrzuje, že se ovíječi chovají v zajetí a v nejhorších možných podmínkách. Studie odhalila 48 cibetkovitých šelem v klecích na 16 kávových plantážích v Bali, které obstarávají kávu pro turisty. Plantáže se vyznačovaly špatnými hygienickými podmínkami, stejně jako nemožností pohybu ovíječů, přílišným hlukem, nedostatkem jídla, vody a sociální interakce.

Nedostatek potravy a prostoru

Kvůli nevyvážené stravě jsou někteří ovíječi velmi vyhublí a podvyživení. Dostávají k jídlu totiž jen kávové třešně. Jiná zvířata mají naopak nadváhu kvůli malým klecím, ve kterých se nemohou hýbat.

Kopi Luwak neboli cibetková káva je považována za luxusní a exotické zboží, za které si zákazníci rádi zaplatí. Jenže tento trend má i druhou, a velmi nepříjemnou, stranu mince. Žádný produkt by neměl mít na svědomí týrání nevinných zvířat. Proto na Kafone nikdy cibetkovou kávu nebudeme nabízet.

Přidat komentář
Reakce na příspěvek
Prosím, přihlašte se Pro přidání komentáře.

MENU

Informace

Zobrazit více produktů.
Nenalezeny žádné produkty