Vee's Indie Monsooned Malabar zrnková káva 250g
Monzunovaná káva je charakteristická pro malabarské pobřeží v jihozápadní Indii. Počátky monzunového malabaru sahají do 18. století, kdy byla surová káva přepravována na lodích z Indie do Evropy během monzunových měsíců. Plavba trvala téměř 6 měsíců a zrna se v tomto neustále vlhkém podnebí na lodích zbarvila ze svěží zelené na světle žlutozlatou barvu, absorbovala vlhkost a zvětšila svůj objem. Tímto procesem kávová zrna ztratila přirozenou kyselost.
Dnes je monzunování procesem zrání za srovnatelných klimatických podmínek. Sklizené kávové třešně se suší na slunci a skladují se až do začátku monzunů. Od června do září jsou zrna vystavena větru a vlhkosti, čímž ztrácejí svou přirozenou kyselost. Káva je po upražení jemná a sladká s intenzivní, kořeněnou vůní ořechů a kakaa.