×

Milovníci kávy žijí déle a hrozí jim méně nemocí

napsal

To, že káva je zdravá, už víme nějakou dobu. Potvrdilo to několik nejrůznějších studií, ke kterým se v letošním červenci přidaly dvě nové. A i ty přinesly potěšující zprávu – pravidelná konzumace kávy přispívá k lepšímu zdraví. Studie zkoumaly zdravotní historii stovek tisíců lidí po mnoho let. A výsledek? Pití kávy snižuje riziko nejrůznějších nemocí, a to napříč etniky. Čím více kávy navíc pijete, tím je riziko onemocnění nižší.

Odlišný životní styl a příprava kávy nehraje roli

Aktuální studie nejsou první, které se vlivem kávy na zdraví člověka zabývají. Nicméně předešlé výzkumy se soustředily zejména na bělochy a nevšímaly si vlivů kávy na nejrůznější etnika. Jiný životní styl a kulturní zvyky přitom mohly přispět k odlišným výsledkům. Výzkumníky proto zajímalo, zda má konzumace kávy stejně pozitivní vliv i na další etnické skupiny a zda hraje roli i samotná příprava kávy.

Výzkumníci se účastníků ptali, jestli pijí kávu a jak často. Zajímaly je také návyky, které ovlivňují zdraví, jako je například kouření, sportovní aktivita nebo zda prodělali srdeční onemocnění. První studii provedla Veronica W. Setiawan z University of Southern California. Výzkumu se účastnilo přes 180 tisíc lidí, a to jak bělochů, tak afro-američanů, japonských Američanů, lidí původem z Latinské Ameriky a rodilých Havajčanů. Skupina pod vedením Veronicy W. Setiawan sledovala jejich návyky po 16 let.

Druhou studii představili evropští vědci z Imperial College London a Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny. Zkoumali návyky v pití kávy u více než 520 tisíc osob z 10 evropských zemí.

Pití kávy posiluje zdraví

Nejedná se nicméně o kontrolované klinické studie, ale pozorovací studie. Ukazují proto sice souvislost mezi zdravím a pitím kávy, ale ne příčinu a následek. Je tedy třeba mít na paměti, že nadměrná konzumace kávy může mít i nechtěné vedlejší účinky. Nicméně výzkumníci uvedli, že jejich studie potvrzují výsledky z předešlých výzkumů. To znamená, že pro většinu konzumentů je pití kávy příznivé a posiluje jejich zdraví.

První studie, vedená Veronicou W. Setiawan, zjistila, že lidé, kteří si dali jeden šálek kávy denně, měli o 12 procent nižší riziko smrti na následky srdeční nemoci, rakoviny, infarktu, cukrovky, nemoci ledvin nebo dýchacích onemocnění. U kávoholiků, kteří vypili 3 šálky kávy denně, bylo riziko až o 18 % nižší v porovnání s lidmi, kteří kávu nepili.

Za benefity nestojí kofein, ale další látky

Zajímavé je, že nezáleželo na tom, zda lidé pili klasickou kávu nebo její bezkofeinovou variantu. V obou případech byly výsledky příznivé. Veronica W. Setiawan proto tvrdí, že účinky kávy na zdraví nemusí být spojeny s kofeinem.

Pozitivní je i fakt, že pití kávy má stejné účinky na všechna různá etnika a jejich odlišný životní styl. Je tedy jedno, jestli si připravujete kávu v džezvě, pijete ji silnou anebo si vychutnáváte cappuccino. Ve všech případech děláte něco pro své zdraví.

Káva obsahuje spoustu antioxidantů a dalších látek, které hrají důležitou roli v prevenci rakoviny. Setiawan proto říká, že i přesto, že studie neukazuje přímo na chemikálie, které mají tento zázračný účinek, je jasné, že pití kávy můžete bez obav zapojit do zdravého stravování a životního stylu.

Příznivé účinky potvrzuje i Světová zdravotnická organizace

Káva byla po dlouhou dobu spojována s karcinogenními účinky, které vedou k rakovině močového měchýře. Světová zdravotnická organizace nicméně minulý rok oznámila, že pití kávy naopak snižuje riziko rakoviny jater a dělohy. Spousta lidí se obává, že káva může zvýšit riziko srdečních onemocnění. Veronica W. Setiawan ale tvrdí, že výzkumy ohledně kávy dokázaly, že v naprosté většině případů pití kávy zdraví neškodí.

Stejné výsledky napříč národnostmi potvrdili i vědci z evropského týmu. A to i přesto, že jinou kávu si připravují Italové se svým espressem a jinou Angličané. Mimochodem, jedním z překvapivých zjištění průzkumu bylo, že Italové pijí vůbec nejméně kávy za den.

Pokud jste měli obavy, že pití kávy není příliš zdravé, můžete na ně s klidným srdcem zapomenout. Naopak, výzkumníci jako Veronica W. Setiawan doporučují, aby lidé, kteří kávu nepijí, s její konzumací začali. Příště, když si budete vychutnávat svůj šálek kávy, můžete mít navíc dobrý pocit, že děláte něco pro své zdraví.

Odborné zdroje:

Přidat komentář
Reakce na příspěvek
Prosím, přihlašte se Pro přidání komentáře.

MENU

Informace

Zobrazit více produktů.
Nenalezeny žádné produkty