×

Bio káva chrání životní prostředí i lidské zdraví

napsal

Milovníci kávy mají v oblibě nejrůznější druhy káv a mohou si vybírat z široké nabídky chutí, aromat anebo podle původu zrn. Největší rozdíl mezi jednotlivými kávami ale vzniká mnohem dříve, než se káva dostane do vašeho šálku. Jde o rozdíl mezi klasickou a bio kávou.

Při produkci bio kávy se nepoužívají syntetická hnojiva a další chemikálie

Trend BIO se nevyhýbá ani trhu s kávou. Organické kávy jsou velmi populární a výrobci je nabízejí čím dál častěji. Bio káva je taková, která se vyrábí bez použití umělých chemických látek. Znamená to, že se pěstuje čistě „přírodně“, bez použití pesticidů a herbicidů, které by růstu napomáhaly. Dříve se tak káva pěstovala běžně, ale neustále rostoucí poptávka donutila výrobce dostat produkci kávy na co nejvyšší úroveň. Často na úkor zdraví člověka i přírody. Výsledkem je konvenční, neorganická káva, se kterou se běžně setkáte v obchodech. Jaký je hlavní rozdíl mezi klasickou a bio kávou?

Chemicky ošetřená káva ničí životní prostředí i lidské zdraví

Za prvé, konvenční káva patří mezi vůbec nejvíce chemicky ošetřené potraviny na světě. Je doslova ponořena do syntetických hnojiv, pesticidů, herbicidů, fungicidů a insekticidů. Nejen, že tímto přetížením trpí životní prostředí, ale také lidé, kteří v něm žijí. Zemědělci jsou při postřikování plodin a při jejich sklizni vystaveni obrovskému množství chemických látek. Zbytky chemikálií dopadají do okolních obcí a do přilehlých vodních plod.

Oproti tomu při pěstování bio neboli organické kávy se nepoužívají žádná syntetická hnojiva nebo chemikálie. Což znamená, že výsledná produkce nabízí čistější zrna, zemi, vzduch i vodu. Bio káva se pěstuje pouze za pomoci organických hnojiv, jako je kávová buničina, slepičí trus nebo kompost. Organické farmy navíc bojují proti klimatickým změnám díky tomu, že vypouštějí méně uhlíku než chemické farmy. Zrna bio kávy jsou zároveň velmi bohatá na zdravé antioxidanty a spousta kávoholiků tento rozdíl snadno rozpozná.

Bio káva musí splňovat základní pravidla

Aby název bio nemohla nést jen tak ledajaká káva, existuje několik regulací, podle kterých se na organických farmách musí postupovat. První pravidlo zní, že hnojiva na bio farmě musí být 100% přírodní. Jakmile se i pouze jednou použije syntetické hnojivo, výsledná káva už nesmí nést označení bio. Organické kávovníky mohou vyrůstat pouze z půdy, které nebyla v posledních třech letech vystavena syntetickým pesticidům nebo jiným zakázaným látkám. Ve Spojených státech na bio farmy dohlíží ministerstvo zemědělství. Zákon o ekologické výrobě potravin z roku 1990 kontroluje produkci kávy po sklizni, aby ani v dalších fázích nepřišla do styku s chemickými látkami. Bývalá místopředsedkyně Národní rady pro organické normy USA nicméně uvedla, že ekologická označení nejsou prohlášením o zdravotní nezávadnosti, nutriční hodnotě nebo celkové spotřebě podobných výrobků.

Nejvíce bio kávy pochází z Latinské Ameriky

Vůbec největší důraz na pěstování bio kávy dává Latinská Amerika. Z oblasti pochází až 75 % světové bio kávy. Dále se produkci bio kávy věnuje i početné množství asijských a afrických zemí, včetně Indonésie a Etiopie. Ještě před pár lety bylo největším vývozcem organické kávy Peru. V patách mu je například Honduras nebo Mexiko. Dalšími velkými vývozci bio kávy jsou také Brazílie, Kolumbie, El Salvador nebo Guatemala.

Trendy v pěstování bio kávy se mění. Zatímco ještě před nedávnem přecházeli pěstitelé organické kávy na tu konvenční kvůli obrovským rozdílům v ceně, dnes si zákazníci za bio kvalitu rádi připlatí. Poptávka po bio potravinách neustále roste a proto vznikají stále nové bio farmy s mnohem větší produkcí.

Bio káva přispívá ke zdravému ekosystému

Kromě toho, že bio káva lépe chutná, přispívá k udržitelnému životnímu prostředí. Organické zemědělství pomáhá posílit odolnost přírodní oblasti vůči chorobám. Například proto, že bio káva se nejčastěji pěstuje ve stínu, podporuje ochranu lesů a jejich zachování. Dále minimalizuje erozi půdy a přispívá ke zdravému ekosystému. Ptáci rozvíjejí vzájemně prospěšné vztahy s kávovými plantážemi a zatímco si užívají prostředí, tak udržují pod kontrolou hmyz a přirozeně hnojí půdu.

Trh s bio kávou vzrostl díky lidem, kterým záleží na tom, co pijí a zároveň chtějí mít dobrý pocit. Bio kávu můžete zakoupit i na Kafone v kategorii bio káva. Pokud ji chcete zatím jen ochutnat, vyberte si ke své příští objednávce 250g balení bio kávy

Přidat komentář
Reakce na příspěvek
Prosím, přihlašte se Pro přidání komentáře.

MENU

Informace

Zobrazit více produktů.
Nenalezeny žádné produkty