×

Co je to Cold brew a proč je tak oblíbené?

napsal

Ve zkratce je cold brew přesně to, co vypovídá název – tedy studená káva. Krátká extrakce v horké vodě je u ní nahrazena pomalou několikahodinovou extrakcí ve vodě studené. Výsledek je překvapivě lahodný, a i proto se v létě jedná o oblíbenou volbu napříč kavárnami.

Studená káva je sladší, méně kyselá a láká na čokoládové tóny

Cold brew je tedy káva, která nepřišla do styku s horkou vodou. Vzniká tak, že večer zalijete čerstvě namletou kávu studenou vodou a necháte ji máčet ideálně kolem 12 hodin. Druhý den dopoledne se na vás těší chuťově vynikající nápoj, který má oproti klasické kávě vyšší sladkost, nižší aciditu a čokoládové a ovocné tóny. Cold brew si můžete pořídit připravené v lahvích anebo vyrazit na čerstvou studenou kávu do kavárny.

Zdá se vám, že se studenou vodou přece nemůžete připravit dobrou kávu? Opak je pravdou. Vlastnosti horké vody jsou v případě cold brew nahrazeny prodlouženým časem. Díky tomu, že si na svou studenou kávu musíte počkat, vám bude ještě o to více chutnat. Jak na to, aby vaše cold brew bylo dokonalé?

Kávu nechte extrahovat až 14 hodin

Nejjednodušší způsob je nasypat do french pressu o objemu 1 litr 140 gramů hrubě mleté kávy. Zalijte ji dobrou vodou, uzavřete potravinovou fólií a vložte do lednice na nějakých 11–14 hodin. Jakmile uběhne požadovaný čas, kávu můžete sítkem french pressu přefiltrovat.

Díky tomu, že je cold brew připraveno ze studené vody, je výsledek jemnější a chuť plnější. Není divu, že ho svým zákazníkům nabízejí všechny moderní kavárny.

Jelikož kávová zrna při přípravě cold brew nepřicházejí do styku s horkou vodou, proces extrakce chuti z kávových zrn produkuje rozdílný chemický profil než při klasických metodách přípravy kávy.

Pozor na chyby při přípravě

Ačkoliv podle popsaného postupu není na přípravě cold brew nic složitého, je třeba se vyhnout několika zásadním chybám, které si postupně představíme. Za prvé si zapamatujte, že cold brew v žádném případě není horká káva nalitá na led. Ve všech případech se pracuje se studenou vodou a dlouhou dobou extrakce.

Důležitým prvkem při přípravě cold brew jsou bezpochyby dobrá zrna. Rozhodně nedoporučujeme používat léta stará zrna, která se krčí na poličkách v supermarketech, zároveň by ale byla chyba promrhat super čerstvá a super kvalitní zrna na cold brew. Dobrého výsledku docílíte se zrny, která jsou pár týdnů stará. Cold brew je v tomto případě shovívavější ke kvalitě zrn, ta výjimečně kvalitní si proto schovejte na jiné kávové varianty.

Cold brew vyžaduje hrubě mletou kávu

Další chybou bývají zrna pomletá na příliš jemno. Vzhledem k tomu, že se káva extrahuje až 14 hodin, měli byste zrna pomlít na hrubo. Příliš jemně pomletá zrna by se extrahovala nadměrně, což by způsobilo, že by výsledná chuť byla kyselá.

Při přípravě cold brew myslete také na správný poměr mezi kávou a vodou. Uvádí se necelého půl kila zrn na zhruba 3,7 litru kávy. Pokud ale nevlastníte malou kavárnu anebo nehostíte zrovna celou rodinu, bude vám stačit mnohem menší množství. Poměr pro domácí přípravu cold brew odpovídá zhruba čtvrt kilu kávy na čtyři šálky vody.

Ledové osvěžení Cold Brew

Ideální je voda o pokojové teplotě

Možná už jste se setkali s nejrůznějšími radami na přípravu cold brew, které vás nutí používat pouze vodu o určité teplotě. Zapomeňte na to a nestresujte se kvůli tomu, zda má vaše voda o stupeň více či méně. Pro klasické cold brew vám postačí voda o pokojové teplotě.

Mezi další chyby patří neředění koncentrátu. Vzhledem k tomu, že se cold brew může extrahovat až 24 hodin, výsledná směs má velmi výraznou chuť a množství kofeinu. Proto ji ve chvíli, kdy jste připraveni ji vypít, nařeďte s vodou, ideálně padesát na padesát.

Cold brew vydrží až dva týdny

Jakmile máte cold brew hotové, nenechávejte ho příliš dlouho v ledničce. Zatímco horká káva stojí za nic už po několika hodinách, cold brew nějakou dobu vydrží. Jako nejdelší čas se uvádí dva týdny, ačkoliv chuť pomalu mizí už po prvním týdnu. Jestliže už jste naředili koncentrát s vodou, cold brew vám vydrží nějaké dva až tři dny.

Nitro coffee je hit posledních let

Vzhledem k tomu, že je cold brew hitem posledních let, dočkalo se už nejrůznějších variací a podob. K těm nejznámějším patří populární cold brew s dusíkem, neboli takzvané nitro coffee. Jde o klasické cold brew, které získáte studenou extrakcí, zabalené v sudech a vháněné do pípy dusíkem. Výsledná káva je sladká, krémová, chladivá a přitom neobsahuje cukr ani mléko. Není divu, že po nitro coffee sahají zarputilí milovníci kávy v letních měsících. Pokud si chcete připravit nitro coffee doma, použijete k tomu lahev na přípravu šlehačky a bombičky s oxidem dusným (N2O). Nezaměňte ale s CO2, který nápoj nasytí bublinkami a přidá mu štiplavou aciditu.

Cold brew je bezpochyby zajímavou novinkou ve světě kávy. Zapomeňte na přeslazené frappé a vychutnejte si tu pravou studenou kávu, která vás osvěží a učaruje vám svou chutí. Do hotového cold brew si můžete hodit několik kostek ledu, ať je vám v horkých letních dnech ještě příjemněji.

Přidat komentář
Reakce na příspěvek
Prosím, přihlašte se Pro přidání komentáře.

MENU

Informace

Zobrazit více produktů.
Nenalezeny žádné produkty