×

Káva se v Brně pije už více než 300 let

napsal

Kultura pití kávy v jihomoravské metropoli je starší, než by se mohlo zdát. Na kávě si tamní obyvatelé mohli pochutnávat už od roku 1702, kdy ji v Brně začal servírovat Turek Achmet. Legendu o původu oblíbeného nápoje nejen na Moravě, ale v celém Česku, potvrdil letošní archeologický nález. Odborníci totiž ve Veselé ulici v centru Brna vykopali zbytky kávového šálku, jehož charakteristická výzdoba odkazuje do oblasti hrnčířského centra Kütahya v Turecku. Podle Lenky Sedláčkové z Archaie Brno se obdobná keramika v oblasti vyráběla v 1. polovině 18. století a jako levnější náhražka čínského porcelánu se distribuovala i za hranice Osmanské říše.

Kultura pití kávy v Brně byla na vysoké úrovni

Prvním kavárníkem byl již zmiňovaný Turek Achmet, ale ostatní podniky na sebe nenechaly dlouho čekat. V roce 1717 se údajně v Brně nacházely už tři měšťanské kavárny a o dva roky později jejich počet vyšplhal na šest. Podle Archaie Brno by nález šálku na kávu mohl ukazovat na vysokou úroveň kultury pití kávy v Brně. Tehdy se káva měla konzumovat co nejvíce horká, jenže v Evropě neexistovalo stolní nádobí, ve kterém by se tak horký nápoj dal servírovat. Právě proto se dovážel čínský porcelán a jemu podobné zboží.

Z Turecka přes Benátky

Jak se ale charakteristický hrnek do Brna z Turecka dostal? O tom se podle Lenky Sedláčkové dá pouze spekulovat. Vyloučit se nedá cesta přes Benátky ani skrze západoevropské přístavy. Šálek mohli přivézt obchodníci anebo se mohlo jednat o luxusní dar, to ale není jisté.

O první kavárně v Brně existuje písemná zmínka, letošní nález šálku je dalším důkazem, že si Brňané na kávě pochutnávali už v 1. polovině 18. století. A díky nálezu šálku také víme, že kávu nepili jen tak z ledasčeho, ale užívali si ji naservírovanou v přepychovém nádobí.

Brňané si kávu uměli vychutnat odjakživa. Kafone jako brněnská firma v této tradici pokračuje a svým zákazníkům přináší to nejlepší ze světového trhu s kávou. 

Přidat komentář
Reakce na příspěvek
Prosím, přihlašte se Pro přidání komentáře.

MENU

Informace

Zobrazit více produktů.
Nenalezeny žádné produkty